Vergelijkingssites tonen vaak niet de beste deal
Geplaatst op 29 oktober 2020
Vergelijkingssites lijken vaak heel handig. Binnen een paar muisklikken heb je meteen de prijzen voor een nieuw mobiel abonnement of verzekering in beeld. Dit gemak kan je wel duur komen te staan. Het Financieel Dagblad onderzocht verschillende vergelijkingssites en kwam met een somber beeld. Vaak wordt niet de goedkoopste optie getoond en is het aanbod onvolledig.
Het FD voerde bij verschillende prijsvergelijkers identieke zoekopdrachten uit voor een autoverzekering en mobiel abonnement. Slechts twee van de negen geraadpleegde sites vond inderdaad de goedkoopste autoverzekering. Voor een mobiel abonnement werden 14 sites vergeleken. Ook hier presenteerde slechts twee sites de goedkoopste deal. Het prijsverschil tussen de ‘goedkoopste’ abonnementen was groot (€132 - €188). Als consument kan je hierdoor 42% duurder uit zijn dan nodig.
Verschillende prijzen voor dezelfde verzekering
Opmerkelijk is dat dezelfde autoverzekering of hetzelfde abonnement bij de ene vergelijker duurder was dan bij de andere. Dit scheelde zomaar een paar tientjes. Het prijsverschil komt onder andere omdat de indeling van de sites verschilt, zo delen ze hun categorieën anders in. Rij je 14.000 kilometer per jaar dan val je bij de ene vergelijkingssite in de categorie ‘12.000 tot 15.000’ terwijl je bij een ander tussen ‘12.000 en 20.000’ valt. Bij de laatste valt de verzekering hoger uit.
Geen volledig aanbod getoond
Veel vergelijkers beloven alle aanbieders met elkaar te vergelijken. Die bewering maken ze in de praktijk vaak niet waar en wordt er een beperkte selectie van aanbieders getoond. Daarnaast moet je als consument goed opletten wat het belang van de site is. Een vergelijker kan bijvoorbeeld eigendom van een onderneming zijn die vooral de eigen producten en diensten centraal stelt. Dat sluit niet automatisch aan bij jouw belang als consument.
Transparantie nodig voor vergelijkingssites
Vergelijkers krijgen over het algemeen een vergoeding als er via hun site een verzekering wordt afgesloten. Niet alle vergelijkers hebben dezelfde banden met alle verzekeraars of providers. Het komt wel eens voor dat een goedkopere verzekering niet bovenaan de lijst staat omdat het niet interessant is voor de vergelijker zelf. Bij het ministerie van Financiën ligt zelfs een wetsvoorstel om een eind te maken aan de soms troebele inkomstenstroom van de vergelijkers.
Houd rekening met aanvullende voorwaarden
Een andere valkuil zijn beperkende voorwaarden. Die zijn bij veel vergelijkingssites niet altijd meteen duidelijk. Voor het afsluiten van een autoverzekering bij ABN Amro is bijvoorbeeld een bankrekening bij die bank vereist. Kijk bij het afsluiten van een verzekering of provider niet alleen naar de premie maar ook zeker naar de voorwaarden.
Vaar niet blind op de suggesties van een vergelijkingssite. Bij het missen van de beste deal bij het afsluiten van een mobiel abonnement of verzekering gaat het vaak om een paar tientjes verlies. Dit wordt anders als het gaat om complexere financiële producten, zoals een hypotheek. Gebruik je eigen verstand en vergeet de voorwaarden niet. Wil je echt onafhankelijk advies? Onze specialisten staan voor je klaar.