
Verhuizen en je hypotheek: wat als je groter of juist kleiner gaat wonen?

Geplaatst op 15 juli 2025
Je hebt een nieuw huis op het oog. Misschien wil je groter wonen door gezinsuitbreiding, of kies je juist voor een kleiner huis omdat de kinderen het huis uit zijn. Wat je reden ook is: bij een verhuizing verandert er meestal ook iets aan je hypotheek. Maar hoe zit dat precies? In deze blog lees je wat de belangrijkste gevolgen zijn als je verhuist naar een duurder of juist goedkoper huis.
Stap omhoog: een duurder huis kopen
Als je een duurder huis koopt dan je huidige woning, dan heb je vaak een hogere hypotheek nodig. Maar dat betekent niet automatisch dat je weer helemaal vanaf nul begint. Veel mensen bouwen over de jaren een flinke overwaarde op, ofwel het verschil tussen wat je woning nu waard is en wat je nog aan hypotheek moet aflossen.
Verkoop je je huis, dan kun je die overwaarde gebruiken als eigen inbreng voor je nieuwe woning. Dat verlaagt het bedrag dat je moet lenen en maakt je nieuwe hypotheek voordeliger. Op die manier wordt het kopen van een duurder huis eerder mogelijk, zonder dat je er (veel) spaargeld voor hoeft in te zetten.
Let op je leencapaciteit
Ook al wil je graag een stap omhoog zetten en heb je mogelijk overwaarde, je moet het natuurlijk wel kunnen financieren. Vooral je inkomen bepaalt hoeveel je mag lenen. Daarnaast kijken hypotheekverstrekkers naar je maandlasten en eventuele andere verplichtingen. Zeker bij een hogere hypotheek is een stabiel inkomen extra belangrijk.
Extra kosten bij een duurder huis
Bij een duurdere woning moet je vaak ook rekening houden met hogere bijkomende kosten. Denk aan hogere overdrachtsbelasting, meer kosten voor onderhoud of energie (bij oudere woningen), en soms hogere verzekeringen. Vergeet die kosten niet mee te nemen in je begroting.
Stap omlaag: kleiner of goedkoper wonen
Verhuizen naar een goedkopere woning wordt steeds populairder, vooral bij 50-plussers. Je hebt minder ruimte nodig, kan vaak profiteren van lagere maandlasten en kunt deze besparing gebruiken voor andere doelen.
Hypotheek deels aflossen of oversluiten
Als je huidige hypotheek hoger is dan je voor de nieuwe woning nodig hebt, kun je het verschil gebruiken om je hypotheek (deels) af te lossen. Vaak kiezen mensen er in deze situatie ook voor om de hele hypotheek over te sluiten naar een gunstigere rente of kortere looptijd.
Let bij overwaarde op de bijleenregeling
Ook hier geldt dat je eventuele overwaarde op je oude woning kunt gebruiken voor je nieuwe huis. Doe je dat niet, dan kun je over dat deel van je hypotheek geen rente aftrekken bij je Belastingaangifte. Dit wordt de bijleenregeling genoemd en kan fiscale gevolgen hebben als je die overwaarde liever voor iets anders had gebruikt, zoals een aanvulling op je pensioen of verre reis.
Hypotheek meeverhuizen?
In principe sluit je bij een verhuizing een nieuwe hypotheek af voor je nieuwe woning. Je oude hypotheek los je af met de verkoop van je vorige huis. Toch zijn er situaties waarin het aantrekkelijk is om je bestaande hypotheekvorm of -rente mee te nemen naar je nieuwe woning. Dit is vooral interessant als je een lagere rente hebt dan geldverstrekkers nu bieden. Wel moet je opnieuw door de financiële toetsing. Bovendien verschillen de mogelijkheden en voorwaarden per bank.
Of je nu wilt verhuizen naar een groter huis of bewust kleiner gaat wonen, je hypotheek verandert mee. En dat heeft gevolgen voor je fiscale situatie en maandlasten. We helpen je graag om alle opties op een rij te zetten. Zo weet je zeker dat je met een gerust hart de verhuisdozen kunt gaan inpakken.